Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Vårens snyggaste tygskor

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-04-04 22:05  |  Lästid: 3 minuter

Om man inte har både hängsle och livrem så får man väl ändå slå fast att någon slags vår är här, och vår betyder bland mycket annat att man får sparka av sig trötta vinterkängor och istället snöra på sig nya vårskor. Och få skor är väl så parkhängskompatibla som ett par nya tygskor. Till våren kommer många fina varianter, och flera för plånboksvänliga priser.

Rent generellt så fortsätter retrotrenden dominera, både Converse och Vans satsar på uppdateringar av sina klassiska modeller som ska efterlikna utseendet från förlagor från 60- och 70-talet. Tjockare sulor dominerar också fortfarande, men för den som tycker att Eytys eller Ganryus varianter är för galna så har flera skor istället börjat använda sig av en högre s.k ”foxing tape”, den gummibit som binder samman skons sula med överdelen.

Nedan är mina nio favoriter:

Pro-Keds, 420 kr. Klassisk skomodell vars basketarv sträcker sig nästan lika långt tillbaka i tiden som sin amerikanske kollega Converse.

Spalwart, 1 300 kr. Svenskt skomärke som grundades för några år sedan då man tog över en nedlagd fabrik i Slovakien. Nedlagd fabrik i Östeuropa andas kanske inte lyx i vanliga fall, men Spalwart levererar konstant snygga sneakers av hög kvalité.

Vans, 749 kr. Vans firar 50 år genom nya kollektionen Anaheim Factory Pack, en minikollektion som inspireras av originalskorna som tillverkades i märkets första butik i Anaheim i Kalifornien. Vid starten var fabriken direkt ihopkopplad med en knappt 40 kvm stor butik där skorna såldes direkt från fabriken på andra sidan väggen. Kollektionen fokuserar på klassiska modeller med mockadetaljer och färger som syntes i Anaheim-fabriken redan vid starten 1966.

Visvim, 4 214 kr. ”Clownskor” är sällan ett positivt omdöme, men i det här fallet så är iallafall jag beredd att omfamna gycklarkänslan. Visvims bidrag på listan andas visserligen cirkus, men på ett oväntat härligt sätt.

Converse, 812 kr. En personlig favorit på listan är Converses 70-talsvariant av sin klassiska All Star-modell. Med små, små detaljer har man fått den enormt populära tygskon att åter kännas rolig. Den här gula färgen är också perfekt för den som vill haka på vårens 70-talstrend.

Ganryu, 2 953 kr. Ganryu är en del av modehuset Comme des Garcons som bland annat göravancerad japansk workwear, och extremt fina uppdateringar av sneakerklassiker som dessa ovan. Rykten gör gällande att denna kollektion är den sista från Famito Ganryu under egen flagg så även om priset för dessa skor är saftigt så kommer du inte se allt för många springa omkring i samma sko framöver.

Novesta, 549 kr. För dig som inte kan få nog av slovakiska tygskor så är Novesta något för dig. Märket startades 1939 av Jan Antonin Bata, och designen ser ungefär likadan ut idag. Fina och otroligt prisvärda skor för den med en tunnare plånbok.

Spring Court, 840 kr. Mer klassiska tennisskor än dessa från Spring Court är svårt att tänka sig. Modellen lanserades 1936, och har burits av bland annat av konstnären David Hockney och playboysångaren Serge Gainsbourg.

Eytys, 1200 kr. Svenska Eytys har inte satt en fot fel sedan starten år 2013. Trots ett ganska vågat designtänk så fortsätter deras klumpiga sneakers (och numera skinnskor) att säljas på några av världens hippaste butiker. Denna modell är en uppdatering av märkets redan klassiska Mother, nu med ett räfflat mönster med industriell touch.

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-04-04 22:22