Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Thundercat har gjort årets sjunde bästa album

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-12-17 16:54  |  Lästid: 2 minuter

Årets julkalender är här! Varje dag fram till jul listar jag de album som jag tycker har varit bäst under året.

Plats 7: Thundercat – Drunk 

Thundercat, eller Stephen Bruner som han egentligen heter, har byggt större delen av sin karriär på sin breda musikaliska förmåga, och på förmågan att få andra artister att realisera sina visioner. Tillsammans med Kendrick Lamar, Flying Lotus och Kamasi Washington har han de senaste åren tryckt in hiphop, funk, jazz och soul i en kosmisk virvelvind som har lett till några av de mest nyskapande och hyllade skivorna de senaste åren. När han blivit uttråkad av det har han spelat bas med thrashbandet Suicidal Tendencies – och släppt sin egna musik som bara i förbifarten har gått från en angelägenhet för skivsamlare och jazznördar till ett av årets mest hyllade skivsläpp.

Den enda som är mer spretigt än den virtuosa blandningen av jazz, funk, soul, hiphop och electro på Drunk är texterna: barnprogramsliknande låtar om hans egen katt blandas med mörka skildringar av gängkultur, maskulinitet, sorg och politik. Thundercat framstår som en modern George Clinton, ultrapolitisk och samtidigt full av humor så barnslig att inte ens ofrivilliga kroppsljud är omöjliga att göra till instrument.

Framför allt är det en skiva där man inte har en tråkig stund, och låtarnas korta längd garanterar att lyssnaren aldrig tappar uppmärksamheten trots den mastiga mängden låtar (ett album ska inte vara 23 spår långt). Även om gäster som Kendrick Lamar, Pharrell och Flying Lotus imponerar är det i samarbetet med softrockarna Kenny Loggins och Michael McDonald som skivans högsta topp nås: om dina knän inte blir en smula mjukare av yachrocken i Show You The Way är du bortom all räddning.

Bästa låten: Show You The Way 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar