Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Stilikon: Joe Strummer i löparspåret

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-01-17 15:33  |  Lästid: 3 minuter

Begreppet ”punk” har de senaste åren stretchats från att betyda rockmusik med få ackord och politiskt patos till, ja, egentligen vad som helst. En snabb googling visar att ”den nya punken” är, i turordning: hiphop, intimitet, den populistiska högern, streetwear och gaming. Oavsett om man håller med om något av dessa förslag eller inte så verkar det som att vi i alla fall har kommit överens om att sportande, det är inte den nya punken. Fram till nu då möjligen.

Satisfy Running har blivit ett populärt alternativ för löparentusiaster som inte känner sig bekväma i kompressionsstrumpor, neonlinnen och små, små kepsar. Märkets malätna estetik går mer i linje med streetwear och rock’n’roll-mode. Inte så konstigt som det låter då grundaren Brice Partouche grundade det då mycket hajpade rock’n’roll-märket April 77 som fick mycket uppmärksamhet för sina snortajta svarta jeans under början av 00-talet.

I sommar är också Satisfy Runnings kollektion inspirerad av ”the punk rock warlord”: Joe Strummer från The Clash. Märkligt kan tyckas, men kärleksrelationen mellan löpning och den framlidne punkguden är inte så konstruerad som man skulle kunna tro.

Strummer sprang nämligen tre maraton under sin tid i The Clash. Två stycken i London, 1981 och 1983, men en av de mest klassiska anekdoterna om bandet kommer från året däremellan då bandets svengali-aktige manager Bernard Rhodes bad sångaren låtsas försvinna ett tag för att driva upp biljettförsäljningen för en turné som sålde sämre än förväntat. Strummer uppmanades att sticka till Austin, Texas, men drog istället till Paris med sin flickvän Gaby Salter – med den komiska följden att Bernard Rhodes inte visste vart sångaren hade tagit vägen. Väl på plats gjorde han det som alla i hans situation hade gjort: han drog ut och festade, och bestämde sig i farten för att springa stadens maratonlopp. I en intervju har han senare beskrivit hur han resonerade:

– You shouldn’t really ask me about my training regime, you know. It’s not good and I wouldn’t want people to copy it. Drink 10 pints of beer the night before the race. Ya got that? And don’t run a single step at least four weeks before the race. But make sure you put a warning in this article, “Do not try this at home.” I mean, it works for me and Hunter Thompson but it might not work for others. I can only tell you what I do.

Satisfy Runnings kollektion finns till försäljning på märkets hemsida

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-01-17 15:38