Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Stilikon: Call Me By Your Name

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-01-09 17:08  |  Lästid: 2 minuter

Mycket har sagts om den fantastiska Call Me By Your Name de senaste veckorna – men nog finns det utrymme för lite, lite mer. Filmen är ett klassiskt coming of age-drama av Luca Guadagninos som utspelar sig i 80-talets Italien, och är det snyggaste som har visats på en bioduk på länge. Men framför allt är det en livsbejakande berättelse om kärlek som får en att känna sig lite varmare innanför bröstet även efter att man kliver ut ur biosalongen.

Bakom Armie Hammers perfekt instoppade skjortor står Giulia Piersanti som till vardags är knitwear-designer på franska modehuset Céline som har berättat att inspirationen bakom kläderna bestod av bläddrandet i familjens gamla fotoalbum. Det nostalgiska skimmer som kantar filmens luftiga buttondown-skjortor och slitna Converse-sneakers har även postpunk-pärlorna som pryder filmens soundtrack.

Mycket har sagts om Sufjan Stevens finstämda soundtrack, men för mig är en av filmens höjdpunker då Armie Hammer dansar till den hypnotiska Love My Way med The Psychedelic Furs. En låt jag aldrig hade hört förut men som nu som spelas på Café-redaktionens samtliga datorer. New wave-disco där Richard Burtons schamanska sång ackompanjeras av marimbas (spelade av universalgeniet Todd Rundgren) och mullrande trummor.

Inte bara Call Me By Your Name bjuder på stilinspiration, även Psychedelic Furs frontman Richard Butler visade på 80-talet upp osviklig stil med romantiska kavajer, skinnjackor och rufsigt hår som får en att tänka på en blandning av stilgudarna Bryan Ferry och Ian McCulloch från Echo & The Bunnymen.

Call Me By Your Name går på bio nu. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-01-09 17:16