Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Parham listar årets bästa vårlåtar!

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-04-06 09:49  |  Lästid: 2 minuter

Parham har sedan debutalbumet Pojk varit ett av hiphopens hetaste namn i Sverige. Han är en textförfattare som får en att vilja beskriva honom som en av landets skarpast vässade pennor, men det är naturligtvis en alldeles för anakronistisk liknelse för någon som är stadigt fastkilad i nuet. Parhams texter är skrivna med tummen, med hjärtat på skjortärmen, oavsett om det handlar om hans egna känsloliv eller samhällets brist på empati.

Senaste albumet Torsken som släpps idag den 6 april kom till för ett år sedan efter ett uppbrott, en destruktiv period som födde en kreativitet han inte hade haft tillgång till tidigare. Vi fick en pratstund med Parham, och bad Göteborgsrapparen plocka ihop en playlist för att fira att våren (snart) är här.

Foto: This Is Scandinavia/André Jofré.

Berätta om albumtiteln Torsken.

– Torsken var projektnamnet för plattan när jag började jobba på den förra våren. Det gav en lättsam och humoristisk touch till allt som hade hänt under året, och gjorde det även lättare för mig själv att deala med saker. Sen när det var dags för att släppa plattan så var det svårt att komma ifrån namnet eftersom den röda tråden hörs i många av låtarna.

Vad är du torsk på?

– Det handlar om mina (och säkert andras) mänskliga svagheter egentligen – och saker man har förlorat i livet. Att vara torsk på droger eller bekräftelse, att förlora folk, att åka fast. I vår tid visar de flesta bara en polerad sida av sig själva. Man jämför sig med andra och mår dåligt för att man inte orkar med att vara på topp på alla fronter. Folk blir deprimerade och bränner ut sig. Det här är väl ytterligare en fortsättning på att försöka vara äkta och komplex.

Soundet på ditt nya album är väldigt varierat, vad har du inspirerats av?

– Inspirationen för soundet är väl egentligen från genrer jag tycker om själv där jag har försökt hitta en egen touch på det. Det är inte medvetet tho, har bara lyssnat på beats och fastnat för dom. Jag har blandat lite ballader, trubadur, pop, afrobeat, trap, house, synth och ”soundcloud”-musik typ.

Hur låter den perfekta vårlåten?

– Färgstark och mysig.

Scrolla ned för Parhams lista på vårens 10 bästa låtar:

Parhams album Torsken är ute nu. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-04-06 13:03