Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Madchestermode!

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2016-12-02 15:00  |  Lästid: 2 minuter

En av höstens roligaste nyheter modemässigt tyckte jag var Our Legacys senaste Splash-kollektion. Inte nog med att plaggen var fina i sig, men den väckte också djupt nostalgiska känslor i mig. Inspirationen bakom kollektionen var nämligen ”madchester”-scenen från skarven mellan 80- och 90-tal i norra England.

Det var då brittiska ungdomar i norra England dansade till importerad dansmusik, så kallad acid house, varje helg under slutet av åttiotalet. Nattklubben Hacienda var Manchesters Studio 54 och på dansgolvet svettades hippies och fotbollshuliganer till ljudet av monoton ravemusik i regnbågens färger.

stoneroses3

Stone Roses blev både med sin musik och klädstil synonyma med madchester-scenen.

Det som kom att kallas Madchester uppstod dock först när 60-talsinspirerade popband som Stone Roses och Happy Mondays försökte göra sin gitarrmusik lika dansvänlig som den amerikanska house man dansade till på klubbarna. Musikstilen kom till och med att kallas baggy efter det rådande jeansmodet.

Musiken får sägas ha varit mer tidlös än modet, att Stone Roses lyckas sälja ut fotbollsarenor på någon minut på sin återföreningsturné handlar nog mer om deras refränger än deras utsvängda jeans. Men, Madchester-modet är tillbaka: med bucket hats, vida byxor, långärmade t-shirtar i grälla färger och hoodjackor. Även musiken har återuppstått, nyligen har band som Jagwar Ma och Cut Copy släppt Coca Cola Life-varianter på Madchester-soundet.

 

madchester1

Övre raden från vänster: Collegetröja från Champion, pufferjacka från Weekday, jeans från Weekday.
Undre raden: Screamadelica av Primal Scream, bucket hat av Adidas, skor från Clarks.

90-talets mode har sedan flera år tillbaka varit en tydlig referenspunkt för många klädföretag, men oftast har man då pratat om grunge och skatemode. Det intressanta med madchester-modet är hur det väver samman vitt skilda referenser som 70-talets vida och avslappande silhuett med det antågande hiphop- och streetmode som man importerade från USA, tillsammans med den senaste housemusiken från Chicago.

Precis som musiken var ett möte mellan psykedelia från 60-talet och funken från 70-talet i en modernt elektronisk skrud är madchester-modet helt enkelt ett möte mellan olika eror: 90-, 70- och 60-tal.

madchester2

Övre raden från vänster: Jacka från Sassafras, långärmad t-shirt från Polar Skate, sneakers från Ganryu, randig tröja från Norse Projects, manchesterbyxa från Our Legacy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar