Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Levi’s 501 fyller år

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-05-19 14:51  |  Lästid: 2 minuter

Jeansklassikernas jeansklassiker fyller den 20 maj 144 år, en ansenlig ålder för ett par byxor får man medge. De senaste åren har den amerikanska denimjätten gjort flera uppdateringar av den klassiska byxmodellen. Framför allt på senare år då Levi’s har släppt flera avsmalnade varianter som CT och Skinny, som finns i butikerna nu.

Ramones alternerade mellan Levi’s 501:or och 505:or under hela karriären, kombinerat med perfekta Schott-jackor på överkroppen.

I samband med födelsedagen släpper man en minikollektion med patchade och fransade jeans och denimjackor men nog är det ju ändå originalet som firas, jeansen som har fått all världens rockstjärnor, konstnärer, skådespelare och annat löst folk som går under rubriken ”kreativa” att om och om igen klä på sig samma byxor, samma uråldriga symbol för uppror och revolt. Det unika med vissa plagg, som till exempel 501:orna, Chuck Taylors och Dr Martens-kängor, är hur de kan förena så vitt skilda fenomen som mods, skinheads, teddy boys och… Snoop Dogg.

För att fira detta har nämligen Levi’s släppt en kort dokumentär där artister med ett persongalleri som får sägas vara brett. Just Snoop Dogg dyker upp tillsammans med namn som Solange, Vince Staples och Dwight Yoakam. Ett bevis på hur vissa plagg överskrider subkulturer, klädstil, musikalisk inriktning och, ja, tiden.

https://youtu.be/qkrXduatgyw

Läs mer om Levi’s 501-födelsedagen här

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-05-19 14:54