Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Jay-Z har gjort årets åttonde bästa album

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-12-16 10:32  |  Lästid: < 1 minut

Årets julkalender är här! Varje dag fram till jul listar jag de album som jag tycker har varit bäst under året.

Plats 8: Jay-Z – 4:44

Var det någon som längtade efter ett nytt album från Jay-Z? Efter otrohetsrykten, bråk i hissar, hans tjurskalliga Tidal-promotande och trötta skivor och gästverser kändes Shawn Carter om inte slut så iallafall på god väg att köra sin kreativa karriär i botten. Det var därför inte med någon större glädje som jag återigen laddade ned Tidal för att lyssna på den forne kungen av hiphops senaste album.

4:44 är till min förvåning ett smått fantastiskt album. Ofta påminner Jay-Z om en gammal mästerboxare som med små och rutinerade rörelser väntar ut sina motståndare, väl medveten om att han kommer komma ut vinnande även denna gång. Han rappar öppenhjärtigt om sin otrohet, när han som tolvåring sköt sin bror, den spruckna relationen till Kanye West – och en varm hyllning till sin mammas beslut att komma ut ur garderoben.

Jay-Z låter avslappnad, reflekterande och uppriktig på ett sätt som kanske bara en människa som kommit ut på andra sidan av en kris kan vara. Men 4:44 är inte en dyster terapitimme: No I.D bidrar med varma soulsamplingar och boom bap-trummor samtidigt som Jay-Z bland annat rappar om Al Sharptons mycket märkliga gym-selfies. Introspektion och varma Nina Simone-samplingar placerar Jay-Z åter på toppen, och plötsligt insåg man hur mycket man hade saknat honom.

Bästa låten: Kill Jay Z

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar