Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Gallagher-bröderna har gjort årets 24:e bästa album

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-12-01 10:27  |  Lästid: 2 minuter

Eftersom det är ett vedertaget faktum att alla älskar julkalendrar – och listor – så tänkte jag varje dag i december fram till julafton lista mina favoritalbum från i år. 2017 har präglats av den naturliga bakfyllan efter förra årets makalösa explosion av skivsläpp. I år har det inte varit så många album som plockat hem de riktigt höga betygen, men ändå en rejäl skörd med skivor värda din uppmärksamhet. Orent nog bryter jag formen direkt med mitt första val som är…

Plats 24: Noel Gallagher’s High Flying Birds – Who Built The Moon?/Liam Gallagher – As You Were

Okej, jag ska direkt erkänna att varken Liams drummelrock eller Noels blåögda psykedelia kanske inte kvalar in bland årets 25 bästa skivor egentligen, men musik är ju som bekant så mycket mer än bara musik. För mig som ägnade större delen av mina tonår åt närläsning av Gallagher-evangeliet har 2017 varit ett märkligt år. På något sätt har bröderna varit mer aktuella än de varit sedan de släppte kokainbesten Be Here Now för ganska exakt tjugo år sedan. Dels genom sina respektive soloskivor men framför allt genom sin svårt infekterade relation.

Reaktionerna har också varit översvallande. Liam Gallagher var för bara ett år sedan uträknad som artist, men har i år sålt fler album än någon annan i England förutom Ed Sheeran. Noel å andra sidan har buttert förklarat att han precis släppt sitt gladaste album någonsin – och fått sitt bästa kritikermottagande sedan 1995 (7.1 av Pitchfork är något för historieböckerna).

Kanske är recensionerna av Liams kött och potatis-låtar väl färgade av hans charmiga intervjuer, och eventuellt håller Noel på att förvandlas till en sur gammal man i takt med att hans musik blir piggare – men nog har år 2017 blivit väldigt mycket roligare att ha båda bröderna bland tidningsrubrikerna igen. När arkeologer letar igenom resterna av 2017 kommer kartläggningen av det bråk som slutade med att ett Liam Gallagher-fan skalade en potatis i publikhavet få behöva ta en hel del utrymme.

För den som saknar Oasis finns flera kompetenta spår på Liams solodebut som kommer få det att rycka i madferit-tarmen, och för den som alltid avskrivit bandet som trötta pubrockare levererade Noel nyligen en oväntat vital mix av krautrock, Roxy Music-glam och hiphop-trummor på nyligen släppta Who Built The Moon?. År 2017 är bröderna Gallagher tillbaka på toppen – as they were.

Bästa låten:

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-12-01 10:59