Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Eytys släpper ny sko – hyllar (eventuellt) Jamaica

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-02-22 17:24  |  Lästid: 2 minuter

 

Eytys är det svenska skomärket som på kort tid har blivit ett av modevärldens hetaste: sneakers i enkla modeller med grova sulor och snygg marknadsföring har gjort Eytys till ett märke vars skor får alla som bär dem att se lite coolare ut. I vår släpper man för första gången dressade skor i form av de chunky snörskorna Kingston. Skon kommer i två varianter där den ena är en slät, dressad derby-sko, och den andra har ytterligare lite mer attityd med en grov sula och nitdetaljer.

Den lite oväntade inspirationen sägs komma från motocross-skor och Lugna Favoriter-bandet Spandau Ballet. För mig förde det direkt tankarna åt annat håll, Jamaica närmare bestämt. Namnet på skon, tillsammans med den dressade och attitydstinna designen för tankarna till Jamaicas huvudstad vars invånare ofta sett omåttligt tuffa ut. Eytys nya sko hade passat lika bra på ett par rude boys på ett svettigt dansgolv i Kingston på 60-talet, som i Sveriges snöslask.

Rude boys från Jamaica.

Flera märken har hämtat inspiration från landets stilikoner, både Wacko Maria och Fred Perry har visat upp vårkollektioner som hyllar gangsterromantiken från landets hårdkokta huvudstad. I vår är både rude boysens skarpa kostymbyxor och grova skinnskor lika rätt som Bob Marleys löst sittande skjortor och utsvängda byxor.

Stilinspiration i vår: The Harder They Come och Rockers är två filmklassiker från 70-talet för alla som gillar stenhård reggae – och ännu tuffare kläder.

The Harder They Come.

Rockers.

Lee ”Scratch” Perry.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-02-22 20:03