Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Etons skjortor hyllar The Hacienda

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-09-28 15:49  |  Lästid: 2 minuter

Att 90-talet influerar dagens modebild är ett gravt understatement. Högprofilerade designers som Gosha Rubchinskiy och Demna Gvasalia från Vetements och Balenciaga plockar friskt från 90-talets källare medan gamla högstadieklassiker som Champion, Fila och Kappa har fått nytt liv. Som en del av detta har flera märken även börjat leta i rejv- och acid house-arkiven från skiftet mellan 80- och 90-tal. Förra hösten släppte Our Legacy en kollektion som hyllade Madchester-kulturen, och i höst släpper svenska skjortmärket Eton en kollektion som inspireras av den brittiska klubb som var det pumpande hjärtat i det som i efterhand har kallats för ”the second summer of love”: The Hacienda.

Klubbens inflytande går knappt att överskatta: böcker har skrivits, filmer har spelats in, nostalgiska suckar har suckats. På dansgolvet stod norra Europas hippaste kids, fotbollshuliganer, gangsters, omvända rockstjärnor som alla stod på dansgolvet och sjöng acid house-musikens lov, den frenetiskt vrålande och pipande dansmusiken som sparkade igång rejvkulturen i Europa.

Manchester-ikoner och stilförebilder: Happy Mondays och New Order.

Förutom Happy Mondays och New Order släppte band som A Certain Ratio och The Durruti Column banbrytande skivor på Factory Records, skivbolaget som arbetade i tandem med klubben, medan erkände konstnären Peter Saville (som nyligen ombads göra om Calvin Kleins logotyp av Raf Simons) fick sitt genombrott när han ritade klubbens affischer. På dansgolvet stod bröderna Gallagher med genomskinliga plastpåsar i nyporna och väntade på det stora genombrottet. Kort sagt, The Hacienda var där saker hände.

Två skivomslag som inspirerat skjortorna i Etons höstkollektion: New Orders Power, Corruption & Lies och Happy Mondays Bummed.

För att hylla klubbens epokgörande arv har Etons designer Sebastian Dollinger hämtat inspiration från klubbens interiör, och psykedeliska skivomslag från Happy Mondays och New Order. Totalt innehåller kollektionen sju skjortor och två luvtröjor.

Kollektionen finns i utvalda butiker och på etonshirts.com nu. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-09-28 16:36