Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Lista: Årets bästa grejer 2016

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2016-12-30 16:30  |  Lästid: 4 minuter

Året är snart slut, och på många sätt har det varit ett skitår för mänskligheten. Men trots, eller kanske på grund av detta har också extremt mycket härliga saker gjorts, och skickats ut i världen.

2016 kommer jag minnas som uselt för världen. Men jag kommer även minnas all fantastisk musik som släpptes, och alla människor som gjorde sitt bästa för att sätta ett plåster på det öppna sår som det här året i många fall varit. Nedan följer en smal årskrönika över saker som har förgyllt mitt och många andras år. Jag har valt det kärnfulla namnet ”årets bästa grejer”.

Årets bästa grejer

Årets skiva

kanye

2016 har varit det bästa musikåret i mitt liv. Visst, år som 1991 och möjligen 1994 kan jag i efterhand se var fantastiska: men hur stor posör jag än är så kan jag inte påstå att jag gillade Primal Screams Screamadelica som ettåring. 2016 var året då det släpptes en bra hiphop- och soulplatta varje vecka, och personer som Anderson .Paak, Kaytranada och Chance The Rapper hade fingrarna med i det mesta som svängde år 2016.

Frank Ocean visade hur man gör pop och soul på ett befriande fragmentariskt sätt: Nikes är en nattsvart hymn i glittrande regn, Futura Free är queer gospel, White Ferrari har årets vackraste outro och i reprisen av Solo får han André 3000 att visa varför han fortfarande är världens bästa rappare när André flyter över musikens begränsningar som Charlie Parkers saxofon.

Men, bäst av alla var ändå Kanye West och hans The Life of Pablo: ett rymdskepp till album som tyngdlöst hovrar över resten av musikvärlden. Musik blir inte mycket bättre, eller roligare, än på The Life of Pablo. Till synes helt utan ansträngning kombinerar Kanye gospel, house, postpunk och enorma popmelodier till en varmt skinande supernova till album där ingen idé är för galen, inget infall för stort och ingen textrad för dum.

Årets tyg

fall-2010-corduroy-trouser

Ett plagg jag inte visste att jag älskade: vida manchesterbyxor. Mina kom från H&M:s Studio-kollektion, men både Weekday och Our Legacy släppte fina varianter. Och inte bara byxor, många av höstens snyggaste jackor och skjortor kom i manchester.

Högstadieskolornas träslöjdssalar huserar därför inte längre bara dödsmaskiner och brölande tonåringar, de rymmer också höstens stilförebild, riddaren av bredspårig bomull: träslöjdsläraren.

Årets stilinspiration

Dev Hynes från Blood Orange gjorde inte bara en av årets absolut bästa skivor, han såg också ofattbart bra ut när han gjorde det. Hans stil hämtar inspiration från skiftet mellan 80- och 90-tal och är lika ultramodern (och politisk) som hans musik. Det är kanske inget som de flesta bör våga sig på, men för oss vanliga dödliga går det att hämta inspiration från hans skinnjackor, mönstrade skjortor och instoppade t-shirts.

Årets kollektion

ol copy

Our Legacys Splash-kollektion för hösten var inte bara fullpackad med snygga plagg, den gav oss alla åter anledning att googla bilder på Stone Roses 1991. Med sedvanlig fingertoppskänsla handplockade Our Legacy element ur madchester-modet, samtidigt som man behöll sin karakteristiska estetik genom hela kollektionen.

Årets märke

grace wales bonner1

25-åriga Grace Wales Bonner fick inte bara ta emot det prestigefyllda LVMH-priset under året, hon hyllades också från alla håll och kanter, bland annat av ASAP Rocky och FKA Twigs. Hennes design har firats för frågorna den ställer kring identitet, ras och kön, men det vore att förminska Grace Wales Bonner att bara prata om hennes kläder som politiska.

Hon gör nämligen de tuffaste plaggen jag har sett på väldigt länge: skinnjackor, boots, skräddat och vida byxor i uppseendeväckande färger och material som får hennes modeller att se stenhårda ut trots att plaggen i sig ofta är mjuka och androgyna.

Årets finaste

Skepta vann det prestigefyllda Mercury Prize i Storbritannien., och tårarna rann. Måljublet! Skeptas lågmälda värdighet! Skeptas mamma och hennes läsglasögon (som hon ber någon hämta under tacktalet)!

Årets härligaste

Försök att inte le när du tittar på det här klippet. Gissningsvis går det lika bra som när du tidigare har försökt gissa texten.

Årets avsked

saintlaurent1 copy

Hedi Slimanes sista kollektion för Saint Laurent överraskade ingen, förutom alla vi som undrar hur man kan ta sådana konventionella rock’n’roll-referenser som han gör och ändå göra kläder som känns moderna och kul att titta på.

Alla killar som inte vet vad de ska ha på sig på nyår borde titta på Hedi Slimanes avslutande höstkollektion och springa till närmsta butik som säljer paljettkavajer innan det är för sent.

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-12-30 19:15