Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Bon Iver kommer till Stockholm

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-02-27 14:11  |  Lästid: 2 minuter

Justin Vernon tar sin luggslitna gitarr och numera ganska maffiga band till Sverige igen för sin största spelning hittills. Fjolårets inplanerade spelningar på Cirkus ställdes in till min och många andras förtret, men nu får vi alltså en ny chans. Med sig har han 2016 års 22, a million som så här ett och ett halvt år senare framstår som Bon Ivers kanske största stund hittills: den elektroniskt uppbrutna soulmusik som han hela tiden hintat om att han hade i sig.

Om man ska döma av fjolårets spelningar så är det fokus på just det albumet, så om du kommer för att höra Vernons Walden-folk från debutskivan finns det risk att du sätter flanellskjortan i halsen. 2018 års uppsättning av Bon Iver ligger snarare närmare Frank Oceans lika slicka som dissonanta försök att fånga studioperfektion i en livemiljö.

Bon Iver spelar den 31 oktober 2018 i Globen i Stockholm, biljetter släpps klockan 10:00 på måndag den 5 mars.

Varför ska man bry sig?

Vilka: Bon Iver består visserligen av åtta musiker på scen, men är i allt väsentligt Justin Vernons soloprojekt som han för i allt mer oväntade riktningar. 

Kända för: Med Skinny love från debutalbumet For Emma, forever ago. Lägereldslåtar med tillräckligt enkla och uppriktiga känslor för alla att knyta an till, men med för komplicerade gitarrstämningar för att Wonderwall-killar skulle orka lära sig spela dem.  

Låter som: Nu för tiden som inte så mycket annat. Vernons falsettsång dränks av brus, autotune och distade beats lika ofta som spröda folkgitarrer. 


Vem gillar det här: Kritiker, framför allt. En del fans verkar vilja ha tillbaka den enklare Bon Iver, men väldigt lite tyder på att 22, a millions segertåg kommer få honom att blicka tillbaka. 

Därför ska du bry dig: Rockvärldens kanske främsta exempel på hur dagens musikvärld faktiskt har plats för superstjärnor som premierar egensinnighet och innovation framför förvaltning av framgång. Justin Vernon har också den snyggaste falsettrösten utanför r'n'b-världen. 

Så kommer det bli: Kan han sälja ut Globen? Oavsett utgång så riskerar upplevelsen att bli en smula fadd jämfört med vad de inställda spelningarna på Cirkus lovade. Upp till bevis för både Justin Vernon och hockeyladan vid Johanneshov således. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-02-27 14:12