Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Barcelona-guide

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-07-04 13:38  |  Lästid: 3 minuter

På oförekommen anledning: en Barcelona-guide! Nyligen befann jag mig i Kataloniens huvudstad, och även om det finns mycket att anmärka på hos staden (antalet crustare med hybriden dreads och hockeyfrilla, ovanan att använda innanmätet på en tomat för att fukta en smörgås, den memento mori-liknande inredningsdetaljen att ha varma ostron innanför en glasruta i varenda bardisk) så är det såklart en fem plus-stad. Nedan följer några av mina tips.

Barcelona-guide

Can Paixano

En totalt oöverskådlig meny på katalanska, en kvävande trång lokal och spanska pensionärer som armbågar sig fram mot en glasruta igenimmad av stekos. Låter kanske inte så härligt, men Can Paixano är ett måste med sina klassiska grillade mackor och blodröd cava för tre euro per flaska.

Perikete

Om du inte orkar trängas på Can Paixano rör du dig en gata ned till Perikete. Här knäböjer även den värsta tapas-skeptikern: plötsligt inser man att klyschorna om det härliga i att sitta vid ett trångt bord och sträcka sig över varandra samtidigt som små kaloribomber slukas faktiskt har en viss charm.

Bar Mut & Bar But

O-schwungigare blir inte restaurangnamn, men Bar Mut är trots detta värt sitt pris då de serverar tapas för den som är trött på olika sorters korv, och olika sorters bröd. Här bestämmer personalen vad de tror är bäst för ditt sällskap – och med största sannolikhet har de rätt. Om stället är fullt så styr du kosan mot Bar But, vars namn är om möjligt ännu mindre svängigt för ett svenskt gomsegel, men som är en toppenbar och restaurang med en (tyvärr) tropisk luftfuktighet inomhus.

l’Antic Teatre

Kaffe och öl smakar godare bredvid palmer, det är konstaterat. Ett ställe som är lika bra för frukost som för en eftermiddagsöl är l’Antic Teatre där du går genom teatern till en innergård som du aldrig kommer vilja lämna.

Shopping & museum

Kvarteren kring Raval svämmar över av vintagebutiker, och även om inte allt är av Messi-klass så finns det mycket fynd att göra. Kolla in Flamingo, Kilostore och De Faralaee där jag hittade två skinnjackor jag ångrar djupt att jag inte köpte. När du är i kvarteren kan du passa på att kolla in MACBA, Barcelonas moderna konstmuseum. Museumet har fått sin inspiration från New Yorks MoMa, och utanför den mäktiga byggnaden är stämningen lika New Yorkig med horder av skejtare och en väggmålning av Keith Haring. Ta ett varv på muséet, eller sätt dig med en öl på Kinos härliga uteservering.

Om du inte uppskattar vintagebutikernas hippie-estetik så rör du dig mot Passeig de Grácia där du bland Gaudí-hus hittar lyxmärken, svenska favoriter som COS och &Other Stories – men också herrbutiken Boo med ett klassiskt och elegant sortiment av herrmode.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar