Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Årets bästa fejk-merch

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2016-12-07 17:59  |  Lästid: 2 minuter

En av årets absolut största trender har varit bandtröjan, eller ”merch” som det nu kallas i dessa Hypebeast-tider. Tröjor, hoodies och kepsar har pumpats ut från Kanye, Rihanna, Bieber och andra musikgiganter. Inspirationen har kommit från heta märken som Vetements och Fear of God, som i sin tur har inspirerats av heavy metal-tischor och blackletter-typsnitt.

merch

Tröjor från Kanye West, Rihanna och Justin Biebers respektive merch-kollektioner.

Ytterligare ett lager har sedan adderats då många har kopierat de ofta ganska dyra (och slutsålda) merchtröjorna och gjort sina egna versioner. Dels tråkiga exempel där skrupellösa klädkedjor kopierat idéer, men också mer upplyftande historier. Den 17-årige Austin Butts med det sobra smeknamnet ”Asspizza” tryckte till exempel sina egna kopior på Kanye Wests turnétröjor – och fick de sålda i Kanyes egna popup-butiker.

kanyemerch

Parodierna och hyllningarna har därefter börjat regna in. Tröjorna ovan hyllar Kanye som presidentkandidat, och dubreggae-artisten Augustus Pablo.

merch2

Andra tröjor har gjort parodi på kända modeloggor som Nike och Thrasher, och istället hyllat artister som Frank Ocean och Young Thug. En annan populär bootleg-tröja från det gångna året var den som helt enkelt gjorde parodi på apfula bandtröjor från 90-talet, här ser vi ett exempel med Gucci Mane, den hyllade och kontroversielle rappare som i somras släpptes ur fängelse.

vetememes

Inte ens modeföretagen själva har klarat sig från parodi-trenden. Vetements, det kanske hetaste modehuset i världen fick sin kopia i märket Vetememes. Vetements har själva byggt sin hajp på kopior och dekonstruktioner av äkthet, märket har ”stulit” bland annat DHL-tröjor och Champions-loggor, så kanske är det extra passande att märket själva blir utsatta för satir.

miamerch

Ytterligare ett steg tog M.I.A det när hon i linje med sitt engagemang för hållbart mode istället släppte filer som kan användas för att trycka på sin egen tröja. Detta för att visa på det förtryck av fattiga arbetare och den miljöpåverkan som ofta medföljer billigt mode.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar