Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Adidas Samba gör comeback

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-02-24 10:15  |  Lästid: 3 minuter

 

Adidas har på senare år rönt stora framgångar, inte bara med Yeezy-sneakers och Boost-sulor, utan även för återsläppen av sina klassiska modeller som Stan Smith, Superstar och Gazelle. Redan populära retromodeller har fått ytterligare en skjuts med nya kampanjer och färgval. Denna säsong satsar märket på Samba, sneakern som började som en fotbollssko på 50-talet, både för inomhusbruk och för istäckta fotbollsplaner. Många kommer nog även ihåg den från ungdomens gympahallar där den användes både för handboll- och fotbollsspelande.

Skon fick ytterligare anhängare när Liverpools mer hårdnackade supportrar följde sitt lag runt Europa, och snodde Adidas-sneakers i samma takt som deras lag radade upp titlar. Butiker över hela Europa rånades på ”trainers” som britterna kallade skorna, och hetast av alla var Adidas Samba. Men det är långt ifrån bara brittiska fotbollssupportrar som bär skon, under modeveckan i januari sågs skon exempelvis på Rodebjers modeller.

När nu skon återlanseras kom jag att tänka på alla modeller som jag själv jagade under min mest intensiva sneaker-period för några år sedan. Ebay är en guldgruva för sneakersamlande, men för den som inte orkar jaga smutsiga tygskor på internet så har jag gjort en högst subjektiv lista på Adidas-modeller som jag gärna skulle se stå på tur för en återlansering.

Forest Hills

En av de mest mytomspunna sneaker-modellerna som funnits är Forest Hills med sin karakteristiska gula sula. Ursprungligen släppt i en extremt liten upplaga, alla uppköpta av klädtokiga fotbollshuliganer, var Forest Hills tennisskon som var omöjlig att få tag på. Ända fram till mitten av 00-talet då Adidas släppte skon på nytt, innan den åter gick i ide.

Trimm Trab

Med sin tjocka sula är Trimm Trab en fulsnygg klassiker, som även den var en ikonisk sko på de fotbollsläktare som fungerade som betongklädda catwalks i norra England på 80-talet. Ytterligare mytbildning spanns kring skons fetlagda sula när Blur 1999 döpte en låt efter skon.

https://www.youtube.com/watch?v=Me9rv9L79l4

Rising Star

Den tyska sportjätten har det senaste året knappat in på Nike vad gäller moderna löparskor, mycket tack vare den extremt populära NMD-modellen som har sålt slut gång efter gång det senaste året. Vad många inte vet är att modellen hämtar inspiration från gamla vintagemodeller som den futuristiska Micro Pacer, den sportiga Boston Super – och Rising Star som den bland annat hämtat de karakteristiska panelerna på sidan från. Med tanke på NMD:s omåttliga framgångar, och att Raf Simons redan har gjort hyllade varanter av skon, vore det inte konstigt om en ny upplaga av Rising Star dyker upp inom kort.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-02-27 09:51