Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

Tom Cehlin Magnusson

10 album att se fram emot år 2018

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-02-02 16:05  |  Lästid: 4 minuter

En fredag som innehåller ingredienserna halsfluss, snöblandat regn och Justin Timberlakes försök att tonsätta en Pendleton-filt är inget som piggar upp. Därför tänkte jag sammanställa de tio skivsläpp som känns allra mest spännande i år. Eftersom skivbranschen ser ut som den gör idag så är det ju snarare regel än undantag att de största och mest emotsedda skivorna droppas från ingenstans, men den invändningen får vi helt enkelt lämna därhän en list-dag som denna. Album att hålla utkik efter 2018, i bokstavsordning:

Arctic Monkeys

Bandet som Way Out West nyligen bokade med orden ”ett av världens genom tiderna största rockband” (visserligen är jag för en relativistisk kultursyn, men nog kommer någon döma oss för sänkningen av den ribban?). Nyheten om nya inspelningar från det alltmer inoljade och muskulösa bandet kommer – kanske inte så förvånande – från en, eh, motorcykeltidning. Goda nyheter för övervintrade indiefans – och print-entusiaster på två hjul.

Blood Orange

Det vore fel att kalla Dev Hynes senaste album för underskattat med tanke på de översvallande lovord Freetown Sound fick av kritiker och fans, men med tanke på den smått sinnesjuka mängd fantastiska skivor som släpptes år 2016 så var det först i efterhand man verkligen förstod vilket mästerverk den brittiske stjärnan hade kokat ihop. Då och då släpper Hynes snuttar av det kommande albumet på sin Instagram, och det låter exakt lika betryggande jazzfunkigt som vanligt.

Childish Gambino

Den omåttligt talangfulle Donald Glover är inte bara aktuell som Simba i den kommande Lejonkungen-remaken, som Lando Calrissian i den kommande Star Wars-filmen, eller med en ny säsong av den fantastiska tv-serien Atlanta, skapad av honom själv. Han har även i intervjuer utlovat ny musik som Childish Gambino, och teasat om ett mixtape-samarbete med Chance the Rapper. Om den nya musiken är i närheten av retrofunken på ”Awaken, My Love!” så har alla gillar tanken på Migos men som får lite ont i huvudet av deras låtar en ny favoritskiva även i år.

https://www.youtube.com/watch?v=lS9r3MKuEuc

FKA twigs

Det har varit märkligt tyst kring den enigmatiska FKA twigs de senaste åren. Det senaste vi fick från henne var något som kallades ”Instagram zine”, AVANTgarden. Nya låtar har spelats, bland annat Trust in Me som som gjordes häromåret i samband med en Nike-reklam. Pitchfork rapporterar att ett album är på väg, och då får vi helt enkelt tro på att det är så. Medan vi väntar kommer alltid den exploderande glaciären till brygga i Pendulum finnas.

Jungle

Den från början hemliga duon bakom Jungle visade sig efter ett tag vara två vanliga London-snubbar med lite irriterande skratt. Inget fel med det egentligen då de gör musik som låter som Sly & The Family Stone för 2010-talet. Att se bandet live är den roligaste konsertupplevelsen du kommer ha, och bandets falsettdisco verkar bli tajtare och tajtare för varje dag som passerar. För den som inte orkar vänta på det nya albumet så producerade duon den fina God Knows av Dornik i somras.

Kamaiyah

Sommarens mest upplyftande låt var troligen den 90’s-doftande dansfesten Build You Up. Kamaiyah verkar ha ett obegränsat lager av anthems som fullkomligen vibrerar av livslust, och att inte debutskivan har kommit än är ett mysterium. Kamaiyahs fullängdare är B12-sprutan världen behöver.

Kanye West

Normalt sett känns det lite löjligt att stoppa in artister som Kanye, Frank Ocean eller Beyonce här. Artister som på är en sådan nivå att de kan strunta i förväntningar om ny musik tenderar också att göra just detta. Ett undantag känner jag är på sin plats, dels på grund av min obotliga kärlek till Kanye West, och dels på grund av de Münchhausen-liknande skrönorna om hur hans musik numera görs.

Efter att ha checkat in på rehab efter ett psykiskt sammanbrott har det nämligen ryktats om att han gjort sin sjukhussal till en studio, spelat in musik på toppen av ett berg i Wyoming, samarbetat på ett helt album med Kid Cudi i Japan – och däremellan tagit på sig att producera alla artister på hans skivbolag G.O.O.D Music. Huruvida något av ovanstående är sant eller inte får låtas vara osagt, men nyligen spreds bilden på en leende Kanye West med en laptop i handen. Om inte det ger hopp för 2018 så vet jag inte vad som gör det.

My Bloody Valentine

Att My Bloody Valentine gjorde comeback med albumet mbv för närmare fem år sedan var ett smärre mirakel, att det dessutom ska komma ny musik från Kevin Shields dammsugargitarr gör att det mesta numera känns möjligt. Det ska sägas att liknande löften från Shields tidigare har vägt mindre än Björn Ranelids kärlek, men kanske har Slowdives och Rides väl mottagna comebackskivor fått Kevin Shields att inse att det är lika bra att smida medan ens publik fortfarande har fungerande trumhinnor. Enligt Shields själv ska resultatet låta som om någon spillt syra på bandets senaste skiva. Som Andrew Weatheralls monumentala remix på bandets Soon kanske?

Sky Ferreira

Absolut, detta har vi väntat på ett tag nu. Men efter att mest ha sett Ferreira på filmduken på sistone (Baby Driver och Twin Peaks) ska nu nytt material vara på gång. Om det når upp till anklarna på den drömska Everything is Embarrassing, eller Suicide-hyllningen Omanko så är all väntan värt det.

SZA (feat. Kevin Parker & Mark Ronson)

SZA:s Ctrl var ett av de absolut mest hyllade albumen under förra året. För mig var det dock en liten besvikelse, den glittrande discon i exempelvis Julia lös med sin frånvaro till förmån för mer konventionell r’n’b upplevde jag. Glädjande nog verkar dock SZA själv gå i samma tankebanor och annonserade nyligen att hon jobbar på ny musik tillsammans med Tame Impalas Kevin Parker och Mark Ronson. I somras spelades ett av spåren under ett dj-set från produktionsduon, och om inte den här Chic-hyllningen får varje dagsfest i sommar att explodera så kommer jag bli mycket förvånad och besviken.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-02 16:38